Hemodialyse behandelingen

PD=APD/CAPD

Er is meer dan één type hemodialyse-behandeling. U moet met uw arts bespreken welke optie het beste voor u is.

Thuis Hemodialyse

Thuishemodialyse gebeurt drie tot zes keer per week en kan zowel overdag als  's nachts plaatvinden. Tijdens een opleiding van zes tot twaalf weken leert u alles wat u moet weten om uw hemodialyse correct uit te voeren. U kunt daarna de dialyse grotendeels zelf uitvoeren. Meestal wordt u tijdens de behandeling geholpen door een verpleegkundige of iemand uit uw omgeving, die net als u een opleiding heeft gevolgd.

U heeft een aparte ruimte nodig om de behandeling uit te voeren. Uw medische verzorgers helpen u om te bepalen welke plek in uw woning hiervoor geschikt is. Vaak dienen er nog kleine aanpassingen te worden gedaan voor elektriciteit en water toe- en afvoer. De dialyse afdeling zorgt ervoor dat alles bij u thuis wordt geïnstalleerd, voordat u start met hemodialyse thuis.

Bij dialyse overdag kunt u zelf het tijdstip van uw dialysesessie bepalen, zolang u zich aan het voorschrift van uw arts houdt. De duur van de sessie kan variëren en is afhankelijk van wat uw arts heeft voorgeschreven. Tijdens een dialysesessie kunt u nog veel doen, zoals televisie kijken, op de computer werken, lezen, slapen, eten en bij uw familie zijn.

Met thuis hemodialyse is het mogelijk om vaker en/of langer te dialyseren, ook wel High Dose hemodialyse genoemd. Deze behandeling geeft een verbetering van overleving in vergelijking met conventionele HD en geeft een betere kwaliteit van leven.

Indien nodig kunt u altijd een beroep doen op de verpleegkundige van uw dialysecentrum. Er worden ook periodieke controles uitgevoerd om als dat nodig is de behandeling aan te passen.

HD in het ziekenhuis

Bij hemodialyse in een dialysecentrum of ziekenhuis kunt u ervoor kiezen de dialyse gedeeltelijk zelf uit te voeren of volledig door het medisch personeel te laten uitvoeren.

De behandeling in het centrum wordt drie keer per week volgens een vast schema uitgevoerd. De sessies duren zo'n vier tot vijf uur (reistijd niet inbegrepen). Het medische personeel helpt u daarbij, of u voert de behandeling zelf uit na een opleidingsperiode. Er is altijd een verpleegkundige in de buurt om u te helpen.

Afhankelijk van de faciliteiten in het dialysecentrum of ziekenhuis kunt u tijdens het dialyseren televisiekijken, op de computer werken of lezen.

Voorlichting over dialyse

Voorlichting voor patiënten met een nierziekte in een vergevorderd stadium.

Producten

Patiëntenwebsite

Nierziekte? Blijf je eigen koers bepalen.

Travacare: Ondersteuning bij thuisdialyse

Baxter geeft patiënten ondersteuning om thuisdialyse te kunnen uitvoeren ook op vakantie.