Hemodialyse therapieën

Hemodialyse in centrum

Wat is hemodialyse?

Hemodialyse wordt uitgevoerd met een dialysemachine met daarin een kunstnier. De behandeling vindt drie tot vier keer per week plaats en duurt drie tot vier uur. Tijdens de behandeling worden overtollige afvalstoffen en vocht uit het bloed verwijderd.

Deze behandeling kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatvinden. In het ziekenhuis stellen de dialyseverpleegkundigen de dialysemachine in en voeren de behandeling uit. Als u deze behandeling thuis wilt uitvoeren, dan krijgt u van de dialyseverpleegkundigen een training hiervoor. U kunt de behandeling thuis met een partner of verpleegkundige uitvoeren, indien wenselijk kunt u ook de behandeling zelfstandig uitvoeren.

Shunt

Voor hemodialyse krijgt u een shunt. Door middel van een kleine operatieve ingreep wordt er een verbinding gemaakt tussen een slagader met een ader. De shunt wordt aangeprikt met naalden om toegang tot de bloedbaan te krijgen.

image1 image2

Kunstnier

De kunstnier bestaat uit twee delen, die door een dun membraan (met kleine gaatjes) worden gescheiden. De ene ruimte bevat de dialyseoplossing en de andere het bloed van de patiënt, beiden stromen door de kunstnier. Het membraan werkt als een filter. De afvalstoffen en het overtollig vocht uit het bloed komen via deze filter terecht in het dialysaat, zodat het kan worden afgevoerd. Het gezuiverde bloed wordt teruggevoerd in het lichaam.

Een standaard behandeling duurt ongeveer vier uur en moet minimaal drie keer per week worden herhaald afhankelijk van de voorschriften van de arts.

image1

Voorlichting over dialyse

Voorlichting voor patiënten met een nierziekte in een vergevorderd stadium.

Producten

Patiëntenwebsite

Nierziekte? Blijf je eigen koers bepalen.

Travacare: Ondersteuning bij thuisdialyse

Baxter geeft patiënten ondersteuning om thuisdialyse te kunnen uitvoeren ook op vakantie.