Peritoneale Dialyse

Peritoneale Dialysepatiënt

Wat is peritoneale dialyse (PD)

Peritoneale dialyse (PD) reinigt uw bloed en verwijdert overtollig vocht met behulp van een van de natuurlijke filters in uw lichaam, het buikvlies. Het buikvlies is het membraan dat de buikholte, het peritonium, bekleedt waarin uw maag, milt, lever en darmen zitten. Er wordt peritonealedialyseoplossing in de buikholte gedaan. Het buikvlies filtreert afvalstoffen en vocht uit uw bloed in de oplossing. De oplossing met de afvalstoffen wordt na enkele uren uit uw buikholte gehaald en vervangen door verse oplossing. Dit heet een wisseling.

Een speciale peritonealedialyseverpleegkundige traint u om als poliklinisch patiënt peritoneale dialyse uit te voeren op de dialyseafdeling. De meeste mensen leren binnen vijf tot zeven trainingssessies, afhankelijk van hun leerstijl, hoe ze zelf peritoneale dialyse kunnen uitvoeren. Als u vragen of problemen hebt, zijn de verpleegkundige en arts nooit verder weg dan één telefoontje. U moet waarschijnlijk elke maand naar de kliniek.

Peritonealedialysekatheter

klik om de afbeelding te vergroten

De katheter wordt doorgaans ongeveer 2,5 cm onder en naast de navel aangebracht. Deze heeft een diameter van ongeveer 6 mm. Slechts 10 tot 15 cm ervan steekt uit uw lichaam. U en uw arts kunnen kijken waar de katheter wordt geplaatst, zodat deze comfortabel is en onder uw kleding kan worden verborgen.

Een klein, zacht buisje dat een katheter heet, wordt door uw buikwand in de buikholte gebracht. De katheter wordt een toegang genoemd, omdat deze een manier biedt om de peritonealedialyseoplossing in uw buikholte te krijgen. De oplossing stroomt de buikholte in en uit via de katheter. Voor het plaatsen van de katheter is een kleine poliklinische operatie nodig. De opening voor de katheter moet een paar weken genezen voordat er met dialyse kan worden begonnen. De katheter is doorgaans niet pijnlijk en blijft zitten zolang u peritoneale dialyse ondergaat.

De wisseling

Klik om de afbeelding te vergroten image
PD-wisseling
Bloed hoeft hierbij uw lichaam niet te verlaten

Patiëntenwebsite

Nierziekte? Blijf je eigen koers bepalen.