Herkennen van ziektegerelateerde slechte voedingstoestand en de effecten daarvan op de resultaten voor patiënten.

Door: Paul Wischmeyer, M.D., E.D.I.C., Department of Anesthesiology and Duke Clinical Research Institute, Duke University Medical Center

Ik heb een uniek perspectief op ziektegerelateerde slechte voedingstoestand in ziekenhuizen omdat ik zowel arts ben als overlever van een intensive-care-unit (IC) die al sinds zijn 15e jaar vaak in het ziekenhuis heeft gelegen met ontstekingziekte van de darm en colitis ulcerosa. Ik weet wat patiënten ervaren als zij tijdens een verblijf in het ziekenhuis, wat voor veel ernstig zieke patiënten in de VS maar liefst 7 dagen kan duren, voedingstekort hebben. Deze ervaringen hebben mijn passie gevoed voor het artsen helpen begrijpen hoe het beoordelen en het behandelen van risicopatiënten met de juiste voedingstherapie hun kansen op herstel verbetert.

Tot voor kort waren wij niet op de hoogte van de volledige gevolgen van ziektegerelateerde slechte voedingstoestand. Wij weten nu dat slechte voedingstoestand het verblijf in het ziekenhuis kan verdubbelen, het risico op mortaliteit kan vervijfvoudigen1 en de heropname in het ziekenhuis binnen 30 dagen na ontslag met 54% kan verhogen2.

Zorgverleners hebben verscheidene opties waaruit zij kunnen kiezen als het gaat om voedingszorg - oraal (voedsel), enteraal (voeding via een slangetje) en parenteraal (intraveneus). In sommige gevallen is een combinatie van therapieën de beste optie om te verzekeren dat de patiënt de juiste hoeveelheid calorieën, eiwitten, vitaminen, micronutriënten en sporenelementen krijgt.

Wat moet er gebeuren om betere voedingszorg in het ziekenhuis te verzekeren?

  • Voorlichting - Wij moeten onze zorgverleners er tijdens klinische training van doordringen dat het beoordelen van de voedingstoestand even belangrijk is als het beoordelen van de vitale functies.
  • Screening - Ik leer artsen dat de voedingsbehoeften van elke patiënt moeten worden beoordeeld wanneer deze in het ziekenhuis aankomt; de diëtist is zijn/haar beste vriend; en risicopatiënten moeten binnen 24-48 uur na hun verblijf beginnen met voedingszorg.
  • Behandeling - Wanneer orale of enterale voeding niet geschikt of onvoldoende is, weten we dat patiënten parenterale voeding nodig hebben. En de familie van een patiënt moet zich zeker voelen om te spreken met het zorgteam van hun naaste om te verzekeren dat aan de voedingsbehoeften dagelijks wordt voldaan.

Om betere uitkomsten voor onze patiënten te ondersteunen, moeten wij zorgen dat zorgverleners beter worden voorgelicht over screening bij een slechte voedingstoestand en de veiligheid en waarde van voedingszorgmogelijkheden.